La Garrotxa

La Garrotxa, la comarca dels volcans.

La Garrotxa està situada a les comarques de Girona, a la zona nord oriental de Catalunya. La major part del territori es troba a menys de 600 metres d’altitud i les muntanyes més altes no superen els 1.600 metres.

A la Garrotxa es poden observar dos tipus de paisatge totalment diferents: a bona part de la meitat sud s’hi estenen més de 40 volcans i diverses colades de lava que formen un paisatge suau i sense gaire desnivells, protegit pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; des de la vall del riu Fluvià cap al nord, el paisatge canvia radicalment. Es torna més abrupte i escarpat amb abundants cingles i congostos, que donen pas a l'Alta Garrotxa, una àrea declarada Espai d’Interès Natural, de la mateixa manera que ho estan el Collsacabra i el massís del Puigsacalm, ambdós situats a l’oest de la comarca.

Les valls d’en Bas, d’Hostoles i de Bianya articulen bona part de la Garrotxa, una de les comarques més boscoses de Catalunya. Els vessants assolellats els ocupen els alzinars. Les rouredes predominen a la resta de zones – a la d’Olot se’n pot veure alguna de roure pènol–, i les fagedes es troben als sectors més humits.

 

La Garrotxa, la comarca dels volcans, on és possible practicar activitats en plena natura, descansar en allotjaments encantadors, gaudir d’un bon àpat, entre d'altres.

 

TERRITORI I NATURA:

En aquesta comarca s’hi poden observar dos tipus de paisatge molt ben diferenciats.

Mentre que per bona part de la meitat sud s’hi estenen més de 40 volcans i diverses colades de lava, formant un paisatge suau i sense gaires desnivells, protegit pel ParcNatural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Des de la vall del riu Fluvià cap al nord el paisatge canvia radicalment, tornant-se més abrupte i escarpat amb abundants cingles i congostos. És l'alta Garrotxa, una àrea declarada Espai d’Interès Natural.

Tots aquests espais, juntament amb d’altres, com el riu Fluvià, formen part de la Xarxa Natura 2000, en una iniciativa europea per tal de protegir els espais naturals més singulars, diversos, rars, ben conservats, representatius, fràgils o vulnerables i que connecten amb d’altres de les mateixes característiques.

El clima de la Garrotxa és mediterrani de muntanya mitjana. Les precipitacions són abundants durant tot l’any, tenint en compte que l’hivern és l’estació més seca. Les freqüents pluges generen uns estius frescos, mentre que la influència del Pirineu fa que els hiverns siguin freds.

La vegetació és un reflex del clima. Mentre que a l'alta Garrotxa i a l'est de la comarca hi ha un sector de vegetació de caràcter mediterrani, la resta de la comarca està coberta per vegetació submediterrània que passa a atlàntica en els punts més humits. L’alzinar és característic dels vessants assolellats del sector oriental, amb estius relativament secs i calorosos, la roureda és el bosc que predominaria a la resta de zones, i la fageda és el bosc que es trobaria als sectors més humits. A la plana d’Olot, l’espècie natural més característica és el roure pènol, encara que avui en dia la seva presència s’ha reduït a petits boscos situats al voltant de la ciutat.

http://ca.turismegarrotxa.com/la-garrotxa/territori-i-natura/ 

 

GASTRONOMIA:

A la Garrotxa hi ha restaurants per a tots els paladars, pels amants de la bona taula i dels productes locals, autòctons i tradicionals.

Alguns dels restaurants de la Garrotxa divulguen la història de Besalú a través de la seva gastronomia (col·lectiu Besalú Gastronòmica); altres recuperen una cuina senzilla basada en productes de la terra (Cuina Remeça); d’altres posen al dia, amb idees innovadores, la cuina més tradicional de la comarca (grup Cuina Volcànica); d’altres fan propostes més innovadores, i fins i tot hi ha restaurants que estan premiats amb Estrelles Michelín.

La possibilitat de gaudir d’un bon àpat està garantida!

El panorama de futur és engrescador: mentre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa preserva desenes de varietats d’arbres fruiters antiquíssims, el Consorci SIGMA manté un banc de llavors de tot tipus de vegetals històricament cultivats a la Garrotxa, i els col·lectius de restauradors recuperen ingredients tradicionals i preparen receptes històriques, s’està treballant per unir tots aquests esforços per a poder afavorir, d’una forma més generalitzada, el conreu de les varietats autòctones i tradicionals i el seu posterior ús als restaurants.

http://ca.turismegarrotxa.com/la-garrotxa/gastronomia/

 

CULTURA:

Les manifestacions artístiques són una constant a tots els racons de la Garrotxa.

Diversos jaciments arqueològics demostren la presència d’assentaments humans fa milers d'anys. Des d’aleshores i fins avui en dia l’art, en totes les seves formes, s’ha desenvolupat des del romànic, fins al contemporani, passant pel renaixentista, barroc i modernista.

Es pot trobar des de museus i col·leccions, art, camins històrics, espais culturals fins a festes i esdeveniments.

 

ON INFORMAR-SE:

La Garrotxa disposa d’una extensíssima zona d’equipaments informatius.

Oficines de Turisme: equipaments públics que formen part de la Xarxa d’Oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Centres d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: el Casal dels Volcans, Can Serra, Can Passavent i l'Oficina de Turisme de Sant Feliu de Pallerols són els equipaments informatius públics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Punts d’Informació: equipaments públics o privats acreditats per Turisme Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa com a indrets on es proporciona una informació de qualitat.

Xarxa de Punts Digitals d'Informació Turística de la Garrotxa: pantalles tàctils ubicades a 9 municipis de la Garrotxa amb accés obert a tots els webs d'informació turística, allotjaments, restaurants i activitats.

 

COM ARRIBAR:

La combinació de la privilegiada situació de la Garrotxa i la xarxa de transport públic existent permeten accedir a la comarca dels volcans d'una forma còmoda i ràpida des de qualsevol punt de Catalunya.

Es pot arribar en cotxe, autobús, en avió i en taxi.