Què visitar

RUTES BTT: 

Les Planes d'Hostoles-Vista Alegre-Les Planes

Descarregarmapa amb Wikiloc

Distància recorreguda: 4,1 quilòmetres

Altitud mín: 327 metres, màx: 386 metres
Desnivell acum. pujant: 51 metres, baixant: 59 metres
Grau de dificultat:  Fàcil

 http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1796554 

 

Les Planes d'Hostoles-S.Feliu Pallerols-Cogolls-Les Planes

Descarregarmapa amb Wikiloc

Distància recorreguda: 15,92 quilòmetres

Altitud mín: 327 metres, màx: 602 metres
Desnivell acum. pujant: 274 metres, baixant: 273 metres
Grau de dificultat:  Difícil

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1755440 

 

Les Encies-Esteve de Llémena-St Aniol de Finestres-Les Encies 

Distància recorreguda: 31,89 quilòmetres

Altitud mín: 271 metres, màx: 835 metres
Desnivell acum. pujant: 993 metres, baixant: 990 metres
Grau de dificultat: Moderat

 http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2027122 

 

RUTES A PEU:

Oficina de turisme (La Carbonera)

Les Planes d'Hostoles (La Garrotxa) Girona

Tel. 972 44 80 26

Correu electrònic: turisme@lesplanes.cat

blog/web:http://turismelesplanes.blogspot.com

 

Les Planes d'Hostoles - Ruta pel nucli antic de les Planes

És una ruta de curta durada i de fàcil trajectòria, ja que el nucli del municipi es pot considerar planer i la durada és d'uns 30 minuts.

S'inicia a la Plaça Nova, on es pot veure l'escut del municipi. Se segueix per la Pujada del Remei, on antigament hi havia el castell dels Olmera, la milícia de les Planes que, malgrat ser testimoni de la revolta remença, durant la guerra civil quedà afectada i als anys 60 s'acabà de derruir per criteris urbanístics.

Tot caminant s'arriba a la Plaça Espanya, on hi és destacada la font de la Bomba, gràcies a la qual els veïns, des del 1910, s'abasten d'aigua fent-la pujar a partir d'un pou subterrani. Seguint carrer amunt es troba l'església parroquial Sant Cristòfol.

Des de la plaça de l'església es pot contemplar el camp de futbol i l'ajuntament, el darrer el qual fa cinquanta anys fou la presó del municipi.

Si ens desviem de l'itinerari, una mica més amunt hi ha la font del rector i la pedra del dimoni. Tal com explica la llegenda, un dimoni sorgit de l'infern, en el seu pas per les Planes d'Hostoles, anava muntat sobre un cavall que deixà la petja, roent de foc, marcada en una pedra. Aquesta pedra, situada vora el torrent Llameca, efectivament té una marca, però per les seves característiques es creu que es tracta d'un fòssil, possiblement d'un mol·lusc, ja que antigament el municipi estava inundat per un mar.

Seguint pel carrer Joan Vidal, a l'esquerra hi ha l'antic centre parroquial on les monges l'utilitzaven com a escola privada, d'ús exclusiu per a les noies. A la dreta hi ha l'edifici restaurat de La Cooperativa.

Baixant pel carrer Balmes, la ruta segueix pel carrer de la Font on, la majoria de cases conserven el testimoni dels anys palès a les llindes.

Al capdamunt del carrer hi ha la font de Can Roure, edificada el 1767 per la casa de la Vedruna. A poca distància hi ha el safareig de la Vedruna, on encara és freqüent veure dones rentant la roba.

Deixant el safareig a mà dreta, si es continua recte i es va fins a la Font de l'Àngel s'arriba a l'ermita de l'Àngel. A continuació cal retornar al safareig de la Vedruna i enllaçar-se al carrer Nou de la Vedruna on hi ha l'antiga casa de la Vedruna datada al segle XIII, la qual dóna nom a tot aquest sector. 

Seguint fins a l'Avinguda Narcís Arnau, a tocar de la carretera, es passa per davant l'escola Sant Cristòfol d'estil modernista inaugurada a finals de l'any 1918.

Per finalitzar l'itinerari urbà es puja per la Rambla, que porta el nom de Dolors Moreno pel fet que aquesta senyora va cedir els terrenys per urbanitzar tot aquest sector, on a mitjans del segle passat s'hi van fer cases adossades, la plaça i la mateixa ramblaa partir de la qual s'hi arriba.

 

Les Planes d'Hostoles - El Molí del Murris R.1

Des de l'Oficina de Turisme, seguiu la Via Verda direcció Sant Feliu. Abans de passar per sota el pont, heu de sortir de la Via Verda per enllaçar amb la carretera asfaltada, a l'esquerra, i us trobareu a sobre el pont. Seguint la carretera, es troba un senyal a la dreta que diu: GORGA DEL MOLÍ DEL MURRIS. Aquí hi ha un petit aparcament. Després, camineu per la carretera forestal uns 100 m i amb 3 minuts trobareu el Molí del Murris.

Distància recorreguda: 2,9 quilòmetres

Altitud mín: 328 metres, màx: 397 metres
Desnivell acum. pujant: 58 metres, baixant: 1 metres
Grau de dificultat: Fàcil

Temps: 1/2 hora

 

Les Planes d'Hostoles - El Saltant de Santa Margarida R.2

Des de La Carbonera, agafeu la Via Verda que passa per davant del restaurant la Caseta. Continueu la Via Verda i passareu per sota d'un pont, després d'un segon pont, també per sota, i un últim pont amb baranes de fusta. Just després del pont de baranes heu de trencar a l'esquerra que hi ha una ermita en ruïnes; aneu seguint el corriol i passareu pel costat de 3 torres elèctriques i, a la tercera trenqueu a la dreta en un caminet fins arribar a baix que dóna lloc al saltant.

Distància recorreguda: 1,84 quilòmetres

Altitud mín: 297 metres, màx: 350 metres
Desnivell acum. pujant: 26 metres, baixant: 49 metres
Grau de dificultat: Moderat

Temps: 1/2 hora

 

Les Planes d'Hostoles - El Roure de la Xuriguera R.3

Partint del punt de sortida de La Carbonera, heu de seguir recte cap a la carretera principal (C-63), trenqueu a la dreta i, seguint la carretera uns 100 metres, trenqueu a l'esquerra. Continueu fins que arribeu a la carretera que es troba al costat de la part baixa del camp de futbol, que és la carretera que porta a la Xuriguera. Aquesta carretera és asfaltada fins que s'arriba a una masia anomenada el Bosqueró. Aquí trobareu un cartell "Espai d'Interès Natural". Tot pujant arribareu a una tanca que serà de referència per saber el camí recorregut fins aleshores ha estat el correcte. Una vegada passada la tanca, arribareu a una roca (la roca de la Xuriguera), heu d'anar seguint camí amunt. Més endavant aribareu a un punt on a mà esquerra quedarà una masia (la Costa). Haureu de seguir recte i desviar-vos del camí per anar a la tanca següent (de color verd). Seguint el camí que porta a Sant Martí Sacalm passant per uns prats i, un cop travessat el rec, a uns 50 metres, trobareu un petit planell. A mà dreta surt un corriol que, en uns 3 minuts en direcció cap amunt, us portarà al peu de l'arbre.

Distància recorreguda: 3,57 quilòmetres

Altitud mín: 335 metres, màx: 609 metres
Desnivell acum. pujant: 274 metres, baixant: 1 metres
Grau de dificultat: Fàcil

Temps: 1 hora

 

Les Planes d'Hostoles - Castell d'Hostoles R.4

Sortint de la Carbonera heu de seguir la Via Verda direcció Sant Feliu de Pallerols fins que trobeu un indicador que diu Castell d'Hostoles. Deixeu la Via Verda i caminant 100 m, travessant el bosc trobareu la carretera C-63. Ull al creuar la carretera! Just aquí és on comença el camí de pujar al Castell que, en 1/2 hora s'arriba a dalt.

Distància recorreguda: 3,97 quilòmetres

Altitud mín: 328 metres, màx: 532 metres
Desnivell acum. pujant: 274 metres, baixant: 1 metres
Grau de dificultat: Moderat

Temps: 1 hora

 

Les Planes d'Hostoles - Gorg de la Plana R.5

Sortiu de La Carbonera i seguiu la Via Verda direcció Amer. Al trobar els indicadors del Camí de Sant Jaume, seguiu el tram urbà que passa pel mig del poble (a la dreta). Al final d'aquest tram hi ha la Plaça de la Vedruna, és necessari creuar el riu, seguir el camí d'herba i trencar a l'esquerra al Molí Paperer i en travessar els horts fins al final trobareu el primer gorg de la Plana.

Distància recorreguda: 2,04 quilòmetres

Altitud mín: 334 metres, màx: 374 metres
Desnivell acum. pujant: 34 metres, baixant: 1 metres
Grau de dificultat: Fàcil

Temps: 1/2 hora